Ingrediente 3 kg de cireșe
750 grame de zahăr tos
2,5 litri de apă
1 păstaie de vanilie (opțional)
1 baton de scorțișoară (opțional)
Mod de preparare Curățăm cireșele de frunze și de codițe, le spalăm bine în apă rece și le punem apoi într-o strecurătoare ca să se scurgă apa.
Observație: Dacă suspectați că cireșele ar putea conține viermișori, atunci puteți să le lăsați mai mult timp în vasul cu apă rece. Viermii vor ieși la suprafață și îi vom putea înlătura foarte ușor!
Punem zahărul într-o oală încăpătoare și adaugăm și apa. Fierbem siropul, numai atât cât să se dizolve complet zahărul.
Observație: Dacă doriți ca siropul să fie mai aromat, atunci adaugați vanilia și/sau scorțișoara!
Cireșele, scurse bine de apă, le introducem în siropul oprit din fiert, doar 1-2 minute, până ce își schimbă culoarea. Scoatem cireșele cu paleta și le punem într-un vas încăpător. Procedăm la fel, până ce epuizăm întreaga cantitate de fructe.
Observație: Nu punem toate fructele odată, în siropul clocotit, deoarece nu vom putea să le scoatem la timp și riscăm ca ele să crape! Cantități mai mici de fructe, sunt mai ușor de manipulat.
Cât sunt încă calde, punem cireșele în sticle/borcane, turnăm deasupra siropul fierbinte, le închidem ermetic și le depozităm într-un loc ferit, învelite cu pături, ca să se mențină căldura, mai mult timp iar compotul să se sterilizeze/pasteurizeze.
După câteva zile, verificăm cu mâna, dacă siropul s-a răcit și dacă da, atunci scoatem sticlele/borcanele cu compot dintre pături și le depozităm în cămară, sau într-un loc răcoros și întunecat.
O pagină cu reţete. Vine în ajutorul tău când nu ştii ce să mai găteşti. Voi răspunde la întrebarea... "Ce doriţi să mai gătesc?", venind cu sugestii de reţete culese din mediul online sau din cărţi şi reviste de specialitate. Pagina cegatesc.com nu salvează fişiere de tip "cookie" pe telefon, computer sau tabletă.